Vijesti

Hrvati su kupili više od 100.000 stanova od 2012., ali razlike u cijenama su ogromne

Velika studija Ekonomskog instituta Zagreb i Ministarstva graditeljstva pokazala je da Hrvati ni u krizi nisu prestali obožavati nekretnine pa su tako u njih od 2012. do 2017. godine uložili čak 144 milijarde kuna. Naime, toliki je iznos uložen u više od 536 tisuća transakcija na zemljištima, kućama, poslovnim prostorima, stanovima….

Razlike u cijenama su ogromne pa se za jedan četvorni metar stana na dubrovačkom području, koji je lani stajao prosječno 12.664 kune, moglo kupiti gotovo pet kvadrata u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je prosječni stan koštao 2600 kuna po četvornom metru. Ipak, skupoću nekretnina ne prati standard pa tako Dubrovčani za godišnju plaću mogu kupiti 4,3 četvorna metra stana, a Vukovarci 23,6 četvornih metara stana. Grad Dubrovnik inače je bio jedina lokalna jedinica u kojoj je prosječna cijena stanova bila veća od 15 tisuća kuna po četvornom metru.

Cijene su konstantno rasle u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ali Zagreb je očekivano ostao najaktivnije područje nekretninskog tržišta. Od 100 tisuća stanova koji su prodani u Hrvatskoj u šest godina trećina, odnosno oko 32 tisuće stanova prodano je u Zagrebu. Samo u stanove Hrvati su uložili 51,4 milijardu kuna, dok su u kupnju kuća plasirali nešto manje od deset milijardi kuna. Zagreb je privlačan i zbog cijena koje su stagnirale posljednjih nekoliko godina. Stanovi koji se prodaju prosječno su stari 34 godine što znači da su zgrade građene 80-ih godina.

U Dalmaciji se pak prodaju nekretnine stare manje od trideset godina pri čemu se ponovno ističe Dubrovnik s prosječnom starošću nekretnina od svega 17 godina. U prosjeku Ličani kupuju nekretninu staru tek osam godina, dok se na području Sisačko-moslavačke županije prodaju nekretnine u prosjeku stare 43 godine. Obiteljske kuće najskuplje su u Dalmaciji i dubrovačkom pojasu, a najjeftinije u selima i u Slavoniji gdje im cijena po četvornom metru pada ispod 2500 kuna. Za jedan četvorni metar kuće u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Požeško-slavonskoj županiji moglo se kupiti čak 17,6 četvornih metara kuće. U najplodnijoj Vukovarsko-srijemskoj županiji može se kupiti poljoprivredno zemljište za samo 3,58 kuna po kvadratu, dok na manje plodnim područjima poput Dalmacije i okolice Splita ona dosežu cijenu veću od 100 kuna po kvadratu.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/hrvati-su-kupili-vise-od-100-000-stanova-od-2012-ali-razlike-u-cijenama-su-ogromne-1270557 – www.vecernji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *