Vijesti

Najskuplje su nekretnine na krajnjem jugu i u četiri zagrebačka kvarta

Po prvi put u povijesti građani mogu dobiti uvid u tržište nekretina, i to od danas na stranicama Ekonomskog instituta, najavila je Marina Tkalec, jedna od autorica danas predstavljene publikacije “tržište nekretnina Republike Hrvatske 2012-2017”.

Pokazalo se da je u pet godina u RH ostvareno nešto više od pola milijuna transakcija, od čega najviše poljoprivrednim zemljištem, a stanovi su na drugom mjestu, iako su transakcije stanovima napravile najveći promet.

Ukupna vrijednost transakcija lani je dosegnula 27,8milijardi kuna, čak više od pet milijardi više nego pet godina ranije. Najskuplji stanovi bili su u Dubrovačko neretvanskoj županiji, a najniže cijene bile su u Vukovarsko srijemskoj županiji. Najviše cijene postigle su županije koje izlaze na more, a u Zagrebu su najskuplji bili stanovi u centru, Trnju, Maksiniru i Črnomercu. Istraživanje je pokazalo velike razlike u vrijednosti nekretnina u različitim dijelovima zemlje, pa se za jedan kvadrat kuće u Dubrovniku moglo kupiti čak 18 kvadrata u Požeško slavonskoj županiji.

Analiza cijena i kad su u pitanju zemljišta, poljoprivredno i šumsko,  pokazala je dramatičan pad vrijednosti nekretnina na istoku zemlje, u Slavoniji, te favoriziranje turističke djelatnosti u odnosu na sve druge. Cijene nekretnina rastu s rastom broja turističkih noćenja.

Izvor: http://www.poslovni.hr/nekretnine/najskuplje-su-nekretnine-na-krajnjem-jugu-i-u-cetiri-zagrebacka-kvarta-344998

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *