Vijesti

Iako je potražnja potaknula rast cijena, u gradu na istoku Hrvatske još se može kupiti stan za 300 eura po kvadratu

Zanimljivo je i da se bilježi rast cijene kvadrata kuće, koji su inače oko 30 posto jeftiniji od stanova.

Cijena nekretnina, prije svega stanova, u porastu su na lokalnoj razini, ali i u cijeloj Europskoj uniji. Državni zavod za statistiku i Eurostat, europski statistički ured, objavili su prije nekoliko dana slične podatke – cijene stambenih objekata u Europskoj uniji u trećem su kvartalu 2018. godine porasle za 4,3 posto na godišnjoj razini, pri čemu u Hrvatskoj za 6,8 posto.

Veća potražnja

Hrvatska je tako među tri članice Europske unije s najvećim rastom cijena stanova i kuća u trećem tromjesečju prošle godine, prema objavi Eurostata. Prenoseći najnoviji podatak DZS-a o rastu cijena stanova i kuća u trećem, u odnosu u drugom tromjesečju 2018., za 2,8 posto, Eurostat navodi kako su veći međukvartalni rast u Uniji imale samo Nizozemska (3,3 posto) i Malta, od 3,1 posto. Iako su u Osijek i općenito Slavoniji cijene nekretnina određeno vrijeme stagnitrale i ovdje se sada bilježi rast. Što je razlog tomu?

U jednom od ranijih razgovora za Glas Slavonije, Mladen Sesar, osječki građevinski poduzetnik, pojasnio je kako su im usluge napravile banke s politikom niskih kamata na štedne uloge. Klijenti koji imaju nešto ušteđevine, razočarani tom vrstom prihoda, odlučili su investirati u nekretnine, što je još uvijek u Hrvatskoj najučestaliji oblik investiranja, bilo u kupnju stanova u izgradnji, ili stanova u starogradnji. Dakle, potražnja je potaknula ponudu.

Tako se i Slavonija pokrenula, prosječna cijena kvadrata u Osijeku je porasla na 963 eura i za četiri posto je veća u odnosu prema 2017. Na istoku Hrvatske poraslo je zanimanje za stambene (i poslovne) kvadrate u Županji gdje se cijena također vrti oko 950 eura, što je znatno više nego u Vinkovcima, a još više nego u Vukovaru, gdje se stan može naći i za 300 eura po kvadratu. U Slavonskom Brodu cijena je na razini 800 eura.

Zanimljivo je i da se bilježi rast cijene kvadrata kuće, koji su inače oko 30 posto jeftiniji od stanova. Za područje Osijeka one su sada na oko 600 eura po četvornom metru, a na “dubljem” području Slavonije kuće ponuđene na prodaju mogu se pronaći i po cijeni od 300 eura po kvadratu. Zagreb standardno bilježi rast, ovdje cijena i za stan i za kuću, značajno varira u ovisnosti o dijelu grada. Cijene su rasle u Puli, Splitu i Zadru. Dubrovnik je i dalje najtraženija i najskuplja stambena destinacija u Hrvatskoj.

Izvor: www.poslovni.hr

08.02.2016., Osijek – Pogled na grad Osijek iz zraka.
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *